fbpx

Van cacaoplantage
tot chocoladereep

In de cacaoplantage

“Bij Mi Joya geven wij voorkeur aan een rechtstreeks contact met de cacaoplantage of slechts via één enkele tussenpersoon. Wij zijn daarom 100% zeker van de afkomst van onze cacaobonen (traceerbaarheid) en garanderen een rechtvaardige prijs voor de teler (duurzaamheid).

De productie van chocolade is een lang proces dat veel nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen vereist waarvan deze foto’s, genomen tijdens één van onze vele reizen naar Mexico getuigen (Tabasco regio & Chiapas).”

Groei
van de cacaoboom

Oogsten
van de vruchten

Opening
van de vruchten

Fermentatie
van de bonen

Drogen
van de bonen

Inpakken
en verzenden

Het “Bean-to-Bar” proces

1 2 3 4 5 6 7 8
Aankomst van de cacaobonen

Aankomst van de cacaobonen

Wij halen onze cacaobonen direct op bij aankomst in de haven van Antwerpen. Altijd een spannend avontuur als je producten verwacht van de andere kant van de wereld!

Bewaring van de cacaobonen

Bewaring van de cacaobonen

Sorteren van de cacaobonen

Sorteren van de cacaobonen

De cacaobonen worden zorgvuldig gesorteerd om de bonen van mindere kwaliteit en vreemde voorwerpen, zoals stenen en stukken hout, te verwijderen. Onze chocolade wordt enkel gemaakt op basis van de beste cacaobonen!

Roosteren

Roosteren

De bonen worden vervolgens geroosterd tussen 120 et 140°C. Alle aroma's van de chocolade komen zo vrij. Ons atelier vult zich keer op keer met de verrukkelijke geur van chocoladetaart die net uit de oven komt …

Breken en het proces van winnowing

Breken en het proces van winnowing

Met behulp van een handgemaakt werktuig en van een simpele winnower worden de bonen in stukjes gebroken. Alle schalen worden verwijderd en er blijft een puur ingrediënt over. "Mi Joya's cacao nibs."

Malen

Malen

De cacao nibs (cacaobonen in stukjes van 2-3mm) worden door stenen vermaald in een machine gedurende minimum 48 uren. Tijdens dit proces worden de cacao nibs omgezet tot "cacaomassa". Vervolgens voegen we bij deze pasta de gewenste hoeveelheid suiker en ook een beetje cacaoboter om onze chocolade vloeibaar te maken.

Verfijnen en conchen

Verfijnen en conchen

De conche is een machine die door chocolatiers gebruikt wordt om een deel van het zuur uit de chocolade te halen. Door de ingrediënten langdurig te mengen met deze machine, soms wel meerdere uren, wordt de smaak nog iets milder en rijker.

Temperen en mouleren

Temperen en mouleren

De laatste fase in het bereidingsproces van onze heerlijke chocolade is die van het temperen of voorkristalliseren. De chocolade wordt volgens een strikte temperatuurcurve verhit tot een hard, krokant en glanzend afgewerkt product.

Probeer onze huisgemaakte producten

Ontdek ook…

Leveranciers van Mi Joya

Andere verkooppunten

Diverse partners

0